Monday, May 12, 2008

Un altfel de Carpe Diem

Ce e cu lipsa asta de perfectionism la noi, oameni buni? (Fie, adresarea nu este valabila pentru cei care nu vor sa recunoasca si pentru cei care au sarit cu "nu eu, nu eu!")
Facem lucrurile fara sa ne pese de cum o sa iasa, facem lucrurile in graba (desi lucrurile marete au cerut intotdeauna perseverenta si dedicatie) Ne scuzam cu "nu am motivatie, timp", "sunt prost platit", etc.
Dar ai incercat sa faci lucrurile cu mai multa atentie, chef, dorinta? Cine stie, poate anume asta lipseste ca sa fii rasplatit la justa valoare.
Nu ai motivatie? Dar ce motivatie vrei? Cea mai simpla motivatie poate fi: sa demonstrez ca lucrurile pot fi facute bine, sa aduc rezultate, sa nu-mi irosesc timpul pe fleacuri.
Grav este ca lipsa asta de tendinta spre perfectionism tot impotriva noastra se intoarce: vanzatoare inculte, soferi de microbuz brutali, reclame cu greseli stupide, sefi nemultumiti, televiziuni minciunoase, politicieni profitori, tara subdezvoltata si in vesnica tranzitie.
E timpul sa ne maturizam, sa ne asumam responsabilitati, sa dam dovada de initiativa, sa ducem lucrurile bune pina la capat.
Suntem nepasatori si iarasi ne gasim scuze: "de ce sa ma sacrific?"
Unele lucruri ar putea fi schimbate foarte usor: in unele cazuri e suficient sa nu taci cind vezi stupiditati sociale, sa intinzi o mina de ajutor, sa faci un efort in plus, sa fii solidar cu cineva care cere dreptate.
Carpe Diem nu inseamna sa treci prin viata nepasator fata de ce se intimpla in jur. Carpe Diem inseamna sa traiesti schimbarea. Inseamna sa fii tu schimbarea in bine.
Cind savurezi fiecare clipa inseamna ca ai ce savura. Savurezi valoare. Valoare pe care tu o creezi.

5 comments:

  1. Ai putea sa incepi o cariera politica. Te pricepi f bine sa bati campii.Ceea ce ai descris tu mai sus nu este lipsa de perfectionism, ci lipsa de educatie si de bun simt.Si tocmai tu te-ai gasit sa scrii despre asta...

    ReplyDelete
  2. Sa nu-ti arati identitatea este si asta lipsa de bun simt, stimate anonim.

    ReplyDelete
  3. E absolut adevarat ceea ce ai scris. Nu am nimic de adaugat shi nimic de criticat. Asha e, atyt.

    ReplyDelete
  4. Oki. Am sa incerc sa fac asa cum ai zis tu. Dar ce se va intampla cand colegii, prietenii si uneori chiar familia te v-a privi ciudat si incet incet ve iesi din cadru, ve iesi din acest sistem care se comporta cu o atractie extraordinara si unde cei care vor altceva sunt expulzati, exterminat so on. Si ce sa fac, sa incerc sa fac ceva care ma v-a duce la ruina, la viata solitara, mediocra? NU...am sa incerc sa ma folosesc de legile prost scrise si de contralegi, am sa speculez momentul si ocazia si fara sa afectez pe cineva o sa urc inca o treapta!!!

    ReplyDelete
  5. scuze de greseli. am scris in graba!

    ReplyDelete

Tu ce crezi?